آفتاب آذربایجان

نسخه كامل: نوشکفت
شما در حال مشاهده متن قالب بندي نشده هستيد.
برای مشاهده نسخه اصلی اینجا کلیک کنید
من بیلمیرم بونلاری بوردا یازیم یا یوخ . یازماسام حیرص بوغار بیله می سکته ائله رم . یازسام دا دئیرلر کی بونلار رقیبی ازدیلر !! ایندی من آغ بیرچک آرواد نه ائله ییم ؟ هله یاخشی کی من آفتااب آذربایجانین کادرین دان دئییلم . تکجه بیر صفحه یازارام .
نوشکفت لاپ بو شماره کورلاییب . هر شوماره دن پیس . آدام اوخویاندا اوتانیر اؤزو .
مدیر مسئول بو شماره نی صفحه بندی ائله ییب . کلا کادر عوض اولوب . جیلد اوزوندن کی گئچک فهرست و ... آدامی آغلادیر .
مطلب لرین چوخو قورآنا گؤره دیر . بوراجا ایشکالی یوخدو . آخی من اؤزوم نامازدان سونرا قورآن اوخویارام . بتر حال وئرر !! آما مطلب لرین چوخو قدیمی ، تیکراری ، تاریخ مصرفی کئچمیش دی .
یازی لارین چوخو آقای سلامتین اؤزونون یازی لاری دی . اونلار کامپیوتر دن توتدو ، قرآن ، مطالعه ، فرهنگی و ... گؤره ده مطلب لری وار . بونوندا ایرادی یوخدو ها . دکتر حسابی نین 6 - 7 دانا لیسانسی ، 3-4 دانا فوق لیسانسی ، 1-2 دانا دا دؤکتوراسی واریدی .
آما آما تورکجه صحیفه سی کی وای وای وای ، منیم 1 - 2 ساعات آغلاماقیم توتموشدو . بابا بیر بئلم ایشکال ؟ دوزدو بو سهند نظمی دن زهلم گئدیر !!!! آما گرک اونا دئیم افتخاری بونلارین تورکجه صحیفه لرین ویرایش ائله سین . یادا اصلا پولون جیبیمدن وئررم . رحمتلیک قنبر عمی نین آیلیغی دوزدو آزدی ، آما آخار سو تکین گلیر .
بیر پارا کی قواعدی رعایت ائله میر لر . میثال اوچون :
ال گوجی ، سئل گوجی = ائل گوجو ، سئل گوجو
دامی چوخ الانین قاری چوخ اولار = دامی چوخ اولانین قاری چوخ اولار
سوز چوک وقت از = سؤز چوخ وقت آز
بونلاری یازسما گرک صحیفه نین هامی سین یازام بورا . من ده کی بیر قوجا آرواد . بئل بوخونوم آغریر . الیم ده گیر یوخدو . آهان بیرده کی یازمیشدیلار :
تاپماجالاریزی گوندرین آدیزا چاپ گلن چاپ دا جوابلاری چاپ اولاجاق !!!
بو جمله ایله بیردانا چاپ خانا قویدولار گئتدی .

تکجه جالیب تولید اولموش یئری دکتر مبین ایله دانیشیق آپالرماقلاری دی کی اونودا تیتری منه بیر آز بیر جور گلدی : پدر جذامیان ایران !!
منجه جذامیان ایران بیر ایفتیخار ، تکنولوژِی یا کشف دئییل کی پدری ده اولسون . ائله بیل یازسینلار پاستور پدر میکروبهای جهان !!
آللاه هامی میزا رحمت ائله سین .
گول بادام خانیم ائله سی کی دئدیز پس دوغرودان آبیریمزی آپاریب لار .
میه دوزلتیش ائدن لری یوخدور .
باغيشلاييز گول بادام خانيم، منيم بير سواليم واريدي:
سيز کي يازميسيز "گوجي" يازماق غلط دي و گره ک "گوجو" يازاق، عرب الفباسينا گوره دي؟ ياني ايستسيدوق لاتين يازاق Güci يازماق دوزيدي يا Gücü؟ مثلا ايستيروخ دياق طرفين گوجو چوخدي دئيروق: طرف گوجلو دور، يا طرف گوجلي دير؟ منظوروم i و ü حرفين فرقي دير. چون بيز دانيشاندا دئييرئق ائله گوجي دا!
بيلميرم دئيه بيلديم يا يوخ؟

hadiphoto نوشته:
باغيشلاييز گول بادام خانيم، منيم بير سواليم واريدي:
سيز کي يازميسيز "گوجي" يازماق غلط دي و گره ک "گوجو" يازاق، عرب الفباسينا گوره دي؟ ياني ايستسيدوق لاتين يازاق Güci يازماق دوزيدي يا Gücü؟ مثلا ايستيروخ دياق طرفين گوجو چوخدي دئيروق: طرف گوجلو دور، يا طرف گوجلي دير؟ منظوروم i و ü حرفين فرقي دير. چون بيز دانيشاندا دئييرئق ائله گوجي دا!
بيلميرم دئيه بيلديم يا يوخ؟

منیم گول بادام خانیم گلینجه جاواب وئریم !!!
آقا بونو کی من "نه جور یازاق" تاپیکینده یازمیشام .
بوردا قانونموز بودور :

نقل قول:
ایکینجی قاعده : سسلرین بیر بیریسینین دالیسیندا گلمه یی
تورکجه ده هر سس دن سونرا معلوم دور نه سس لر گله بیلر . بونلارا باخین :
A : A – I
Ə : Ə – İ
E : Ə – E
İ : İ – Ə
I : A – I
O : U – A – I
Ö : Ü – Ə – İ
U : U – A – I
Ü : Ü – Ə – İ

بو قاعده ساده دیر ، یاردیم وئرر کلمه لری ان دوز اوخوماق اولسون . سیز ایلک سسی گؤرمک هامان ایکیمجی سسی حدس وورا بیلرسیز .

بیز تبریز لهجه سینده همیشه کلمه لرین سونون دوز دئمیریک .
میثال اوچون :
دئییریک : گوجلی - آما تازا باغلانتی گلنده ، دئییریک : گوجلودی - یئنه تازا باغلانتی گلنده دئییریک : گوجلودولر و .....
سیز ده ایسته سز بو مورد ده دوزون تاپاسیز ، آخیرینه بیر باغلانتی قویون ، تئز تاپیلار . جالب دیر کی تورکجه نین قواعیدی ائله کامیل دی کی ، نه قدر ده غلط یازاق یئنه ده خود به خود دوشور دوز حالتینه .

آهان بیرده کی بو اصلا عرب الیفباسینا یا لاتینه ربطی یوخدو . قاعده بیردی .

بویون گؤردوم نوشکفت درگی سینین ، یئنی سایی دا چیخیب . تعجب ائله دیم . سون سای 1 هفته قاباق چیخمیشدی . هله اوخومامیشام . بیلمیرم گول بادام خانیم آلیب اوخویوب یا یوخ ؟
آدرس مرجع